Preparat bezpo艣redni W przypadku kandydozy powierzchownej biomateria艂 zanurzany jest w roztworze KOH, kt贸ry niszczy keratyn臋 nie wp艂ywaj膮c na kom贸rki grzyba.W preparacie mikroskopowym C.
Brzeg kolonii jest g艂adki, czasami fr臋dzlowaty ze wzgl臋du na wytwarzan膮 grzybni臋. Wst臋pna identyfikacja opiera si臋 na stwierdzeniu w hodowli na pod艂o偶u zubo偶onym (pod艂o偶e ry偶owe) pod szkie艂kiem nakrywkowym charakterystycznych zarodnik贸w przetrwalnikowych ? chlamidospor.
germ tube test), kt贸ry polega na inkubacji kom贸rek C.
albicans w surowicy przez 2-3 godziny w temperaturze 37 掳C.Powy偶sze testy nie pozwalaj膮 na r贸偶nicowanie C.
Nie pozwalaj膮 jednak na jednoznaczne okre艣lenie gatunku. Diagnostyka oparta o metod臋 qPCR (reakcja 艂a艅cuchowa polimerazy w czasie rzeczywistym) Metoda pozwala zidentyfikowa膰 poszczeg贸lne gatunki grzyb贸w z rodzaju Candida (albicans, tropicalis, glabrata, krusei, para-ortho- metapsilosis) oraz okre艣li膰 ich liczebno艣膰, a w przypadku zaka偶e艅 mieszanych podaje odsetkowy udzia艂 poszczeg贸lnych gatunk贸w grzyb贸w w pobranej od pacjenta pr贸bce.殴r贸d艂o: https://pl.wikipedia.org/wiki/Candida_albicans
Podstaw膮 zapobiegania wyst膮pieniu grzybicy jest higiena osobista, tj.dok艂adne wycieranie fa艂d贸w mi臋dzy palcami po zaj臋ciach oraz noszenie klapek na basenie, saunie czy w 艂a藕niach u偶ywanie w艂asnego r臋cznika, odzie偶y i but贸w oraz higiena ubra艅.W przypadku grzybicy pachwin, po艣rednie znaczenie ma tak偶e oty艂o艣膰.
Ze wzgl臋du na fakt, 偶e grzybicy sprzyjaj膮 defekty immunologiczne, nale偶y dba膰 o ca艂o艣ciowy stan zdrowia i w艂a艣ciw膮 prac臋 uk艂adu odporno艣ciowego.R贸wnie istotne jest noszenie wygodnych i przewiewnych ubra艅 oraz but贸w, a w przypadku grzybicy paznokci ? unikanie skalecze艅 p艂ytki paznokcia, kt贸re podnosz膮 ryzyko zachorowania.
Niezb臋dne jest tak偶e unikanie kontaktu z osobami, u kt贸rych grzybica ju偶 wyst膮pi艂a.Schorzenie jest bowiem niebezpieczne z epidemiologicznego punktu widzenia ? podnosz膮c ryzyko zara偶enia si臋 od innej osoby, ale te偶 gro偶膮c zaka偶eniem kolejnych partii cia艂a u chorego.殴r贸d艂o: https://pl.wikipedia.org/wiki/Grzybica
Sk艂ada si臋 ona z wielu dziedzin i wykorzystuje naturalnie dost臋pne sk艂adniki, takie jak zio艂a czy produkty pszczele.