Kilka słów o suplementacji, odżywkach i trenerach

ności od potrzeb. O odżywkach i suplementach.Zapotrzebowanie energetyczne dla sportowcówUstalenie normy na energię w sporcie determinowane jest szeregiem czynników m.in.: masą ciała, intensywnością, długością i częstotliwości

Dodane: 01-10-2016 08:08
Kilka słów o suplementacji, odżywkach i trenerach Liczne suplementy możliwe do kupienia powstały po to, aby zwiększać skuteczność ćwiczeń: - to świetny przykład. suplementów oczywiście jest dużo, a ich zastosowanie różni się w zależności od potrzeb. O odżywkach i suplementach.

Zapotrzebowanie energetyczne dla sportowców

Ustalenie normy na energię w sporcie determinowane jest szeregiem czynników m.in.:

masą ciała,
intensywnością,
długością i częstotliwością treningów,
dyscypliną sportu,
procesem wzrastania
indywidualnym wahaniom w zapotrzebowaniu.
Nadrzędnym zdaniem w planowaniu jadłospisu jest ustalenie równowagi pomiędzy energią przyjmowaną, a wydatkowaną. Utrzymanie tego bilansu jest warunkiem rozwoju fizycznego, zdrowia i aktywności zawodowej człowieka. Odstępstwo od tej równowagi, utrzymujące się w dłuższym czasie może doprowadzić do wycieńczenia organizmu lub do nadwagi i otyłości. Najprostszą metodą kontroli równowagi energetycznej jest codzienne ważenie się na czczo.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Zapotrzebowanie_energetyczne_dla_sportowców


CrossFit- krótko i na temat

CrossFit ? program treningu siłowego i kondycyjnego, który opiera się na wzroście dziesięciu najważniejszych zdolności siłowych uznanych przez specjalistów. Podczas ćwiczeń rozwija się siłę i masę mięśni, aby wzmocnić siłę ruchu mięśni w życiu realnym.

Wykonanie ćwiczeń crossfit następuje w sposób intensywny, bez czasu na przerwę. W crossfit ćwiczy się jednocześnie podnoszenie ciężarów, sprawność atletyczną, odporność. Wyrabia odporność krążeniową oraz oddechową, siłę i wytrzymałość mięśni, rozciągliwość, szybkość, sprawność, psychomotorykę, równowagę i precyzję

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/CrossFit


Czym jest kazeina?

Kazeina (sernik) ? białko z mleka, które zostaje wyodrębnione w procesie trawienia poprzez działanie podpuszczki.

Kazeina podpuszczkowa ułatwia wchłanianie białka z przewodu pokarmowego, ponieważ pokarm pozostaje w nim dłużej. Podpuszczka występuje tylko u osobników młodych, dlatego niektóre źródła podają, że spożywanie mleka przez osobniki dorosłe nie dostarcza zbyt wielkiej ilości białka i wapnia, gdyż mleko nie jest w pełni przyswajane przez przewód pokarmowy.
Kazeina kwasowa techniczna wytwarzana z mleka krowiego przy zastosowaniu kwasów. Ma zastosowanie w różnych gałęziach przemysłu.
Kazeina należy do fosfoprotein i glikoprotein, co oznacza, że w łańcuchu białka wbudowywane są reszty cukrowe i fosforanowe.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Kazeina



© 2019 http://to.lapy.pl/