Co robić, kiedy boli ząb

dentysta całodobowy bielsko dentysta całodobowy bielskoBól zęba nie należy do rzadko spotykanych sytuacji, ale z całą pewnością nie jest przyjemnym doznaniem.

Kiedy nagle zaczynamy odczuwać tę dolegliwość, zazwyczaj staramy się jak najszybciej ją załagodzić.

Doraźnym środkiem łagodzącym jest z pewnością lek przeciwbólowy, jaki bez problemu kupimy w aptece.
Kolejny krok to wizyta u stomatologa, który znajdzie przyczynę problemu i będzie w stanie skutecznie nam pomóc.

Oczywiście zdarza się, że ból pojawia się w czasie, kiedy gabinety stomatologiczne są zamknięte ? w nocy czy też w dni wolne od pracy.

Nie oznacza to jednak, że nie możemy wtedy liczyć na fachową pomoc ? w takich sytuacjach należy poszukać pogotowia stomatologicznego w pobliżu miejsca zamieszkania.

Masz problem z zębem? Idź na pogotowie stomatologiczne

Problemy z zębami miewa wiele osób.

Najczęściej przyczyną bólu lub obrzęku jest odwlekanie wizyty u stomatologa.

Najlepszym rozwiązaniem jest więc regularne badanie profilaktyczne, które pozwoli wykryć ewentualne ubytki w szybkim czasie, kiedy nie są jeszcze rozległe ? wtedy łatwiej jest je wyleczyć, a sam zabieg może okazać się znacznie mniej bolesny.

A co robić, kiedy ból zaczyna doskwierać nam nagle i utrudnia normalne funkcjonowanie? Oczywiście w takich sytuacjach warto sięgnąć po tabletkę przeciwbólową i jak najszybciej umówić się na wizytę do dentysty.
Jeśli dolegliwości pojawiają się nocą, nie pozostaje nic innego jak skorzystać z pomocy pogotowia stomatologicznego.

O przyczynach powstawania próchnicy

Aby doszło do rozwoju próchnicy muszą jednocześnie zaistnieć cztery czynniki: bakterie cukry podatność zębów czas Każdy z nich jest czynnikiem koniecznym, lecz niewystarczającym, do powstania próchnicy. Bakterie Głównymi bakteriami odpowiedzialnymi za rozwój próchnicy są L.
acidophilus oraz paciorkowce, a z nich najważniejsze to Streptococcus mutans.

Inne próchnicotwórcze bakterie to: S.

salivarius, S.

mitis, S.

sanguinis, Enterococcus faecalis. Bakterie te są zdolne do zainicjowania procesu próchnicowego, poprzez wytwarzanie kwasów w wyniku metabolizowania cukrów (głównie kwas mlekowy). Zakwaszone środowisko (pH poniżej 5,5) sprzyja demineralizacji szkliwa. Ponadto bakterie te uczestniczą w powstawaniu płytki nazębnej.
Stanowi ona doskonałe środowisko dla rozwoju bakterii pierwotnie tlenowych, a z czasem względnie beztlenowych. Cukry Cukry są podstawą metabolizmu bakterii.

Znajdują się w różnych pokarmach w różnych ilościach.

Cukry występujące naturalnie w pokarmach mają niewielkie znaczenie dla rozwoju próchnicy.
Większą rolę odgrywają rafinowane cukry sztucznie dodawane do pokarmów.
Cukry różnią się swoim działaniem próchnicotwórczym. Najbardziej do jej rozwoju predysponują sacharoza, glukoza i fruktoza.

Skrobia ma znikomy wpływ na rozwój próchnicy. Substytuty cukru takie jak aspartam nie wywołują próchnicy. Bakterie bytujące w płytce nazębnej reagują na zwiększone stężenie cukrów na trzy sposoby: przyspieszeniem metabolizmu, skróceniem szlaków metabolicznych ? metabolizm cukrów jest ograniczony tylko do glikolizy i wytworzenia kwasu mlekowego (co prowadzi do zakwaszenia płytki i demineralizacji twardych tkanek zęba), polimeryzacją cukrów i ich zmagazynowaniem poza komórką (tak powstaje lepki, nierozpuszczalny polimer glukozy mutan, który stanowi główny element spajający płytkę nazębną). Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Pr%C3%B3chnica_z%C4%99b%C3%B3w#Przyczyny.

Dodane: 12-01-2017 07:29

Tagi: dentysta stomatolog 24h bielsko dyżur dentystyczny