Zainwestuj w swoje zdrowie

częściej w postaci metalowego sztyftu umieszczonego w korzeniu zęba, na który następnie zakładana jest korona protetyczna. Zbudowany jest z: części korzeniowej ? umieszczanej w kanale korzenia części koronowej ? wystającej

Dodane: 16-12-2016 06:06
Zainwestuj w swoje zdrowie

Fakt z Wiki - Wkład koronowo-korzeniowy

Wkład koronowo-korzeniowy ? rodzaj uzupełnienia protetycznego wzmacniający korzeń zęba oraz odbudowujący utraconą koronę zęba. Występuje najczęściej w postaci metalowego sztyftu umieszczonego w korzeniu zęba, na który następnie zakładana jest korona protetyczna.

Zbudowany jest z:

części korzeniowej ? umieszczanej w kanale korzenia
części koronowej ? wystającej ponad nią, na której umieszczona będzie korona.
Wkład koronowo-korzeniowy może być wykonany ze stopów stali, złota, włókna szklanego, bądź tlenku cyrkonu.

Możliwość zastosowania wkładu koronowo-korzeniowego jest często jedynym wyjściem pozwalającym na odbudowę bardzo zniszczonej, bądź złamanej korony zęba. Stan korzenia nie zawsze jednak na to pozwala, dlatego stomatolog za każdym razem wykonuje zdjęcie rentgenowskie i na jego podstawie kwalifikuje korzeń do odbudowy protetycznej. Korzeń powinien mieć odpowiednią długość oraz być prawidłowo przeleczony kanałowo.

Zacementowany wkład służy następnie jako filar do umieszczenia korony protetycznej, bądź mostu.


Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Wk%C5%82ad_koronowo-korzeniowy


Definicja periodontologii

Periodontologia - nauka o aparacie zawieszeniowym zęba, tj. przyzębiu. Jako dziedzina stomatologii zajmuje się profilaktyką i leczeniem chorób przyzębia i błony śluzowej jamy ustnej.

Ze względu na najczęstsze schorzenie przyzębia ? paradontozę (zapalenie przyzębia) ? często potocznie jest używane pojęcie paradontologia. Jest to nazwa niewłaściwa

Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Periodontologia


Cukier - warto z niego zrezygnować

Uważajmy na spożycie cukru! To naprawdę ważne uwaga. Nie jest to takie proste, jak mogłoby się wydawać - niestety nie wystarczy po prostu nie słodzić, ponieważ cukier znajduje się w bardzo wielu produktach przetworzonych. Bardzo często nie zdajemy sobie nawet z tego sprawy. To, że jest w napojach i sokach owocowych, to raczej już wiemy.

Niestety - możemy go znaleźć w mniej oczywistych produktach, takich jak gotowe sosy do makaronu, zupki w proszku, nawet wędliny. Cukier nie tylko jest odpowiedzialny na nadwagę i cukrzycę, ale również jest tym czynnikiem, który powoduje próchnicę. Poza tym możemy go wykluczyć z diety całkowicie - nie jest do niczego potrzebny (nie mówię tutaj o całej grupie węglowodanów, tylko o białym cukrze!). Jeżeli lubimy słodki smak, spróbujmy wykorzystać stewię - jest naturalna, nie ma żadnych kalorii i nie zepsuje naszych zębów.



© 2019 http://to.lapy.pl/